Mensen en middelen
Het succes van de buurtvereniging is te danken aan de inzet van vrijwilligers uit de buurt. En tegelijkertijd is dat eigenlijk ook het doel: samen leuke dingen doen waar je energie van krijgt. En dat betalen we zelf: door het buurthuis te verhuren worden inkomsten gegenereerd voor de vereniging waarvan het buurthuis in stand kan worden gehouden en de buurtactiviteiten gefinancierd. Jaarlijks legt de penningmeester verantwoording af aan de Algemene Ledenvergadering, zodat er transparantie is over de middelen en bestedingen van de vereniging.
Meedoen?
Bestuursleden zijn ook gewoon vrijwilligers, maar een vereniging heeft wettelijk minstens drie bestuurders nodig om vereniging te kunnen zijn. En dat is weer nodig om bezittingen, zoals het buurthuis, te kunnen hebben en beheren. Het besturen is op zich niet tijdrovend, maar het neemt wel verantwoordelijkheid mee om het reilen en zeilen van de vereniging in goede banen te leiden en formeel namens de vereniging op te treden.
Om het buurthuis te kunnen betalen moeten we het, als we het zelf niet nodig hebben, verhuren, om zo wat geld te verdienen om het buurthuis in stand te houden. Dat lukt goed, maar er zit wel aardig wat werk in. Net als de buurtactiviteiten: die gaan niet vanzelf, daarvoor zijn vrijwilligers nodig.
Als u mee wilt doen -graag!- kunt u één of enkele taken, alleen of samen met een ander, op u nemen. Op die manier is het mogelijk om de buurtvereniging te runnen.
Aan wat voor taken moet ik denken?
Helpen bij activiteiten: bar (vaak nodig), keuken, begeleiden van aciviteiten. Koningsdag is een altijd een huzarenstukje omdat er veel praktische dingen moeten worden geregeld en gedaan. Op die dag zijn veel vrijwilligers nodig.
bedenken, organiseren en uitvoeren van activieiten: allemaal belangrijk, dat moet je echt met elkaar doen.
Administratief en communicatief: boekingen, contacten met huurders, onderhoud website
Financieel: debiteuren en crediteuren, facturatie, verslaglegging, jaarrekening, boekhouding, vergunningen, verzekeringen en bijbehorende verplichtingen. Dit hoort normaliter bij de penningmeester, maar het is denkbaar dat deze taken door meerderen worden vervuld
Planning en coordinatie van vrijwilligers voor barwerk en andere verhuur.
Plaatsen en weghalen van meubilair (is al sinds jaar en dag geregeld door Ad)
Keuken en hygiene: regelmatig controleren van frituur en zonodig olie verversen, frituur verschonen, regelmatig ook grondig reinigen, de wekelijkse was. NB: de 'gewone' schoonmaak is geregeld
Inkoop van drank en voedsel bij groothandel
afvoeren van zaken die niet in het huisvuil gaan (flessen, frituurolie)
En verder alles wat langs komt: dat moet in de praktijk door het bestuur worden opgepakt